Denna underbart saftiga crumble cake med blåbär och citron var en stor hit på områdets städdag. Den är gjord på en citron sockerkaka med en blåbärskompott och toppad med en smuldeg med citron. Tack till @theloopywhisk för inspirationen!
Ingredienser 25 bitar:
Blåbärskompotten:
350 g frysta blåbär
0,5 dl florsocker
1 msk citronsaft
1 msk majsstärkelse
Smuldegen:
0,75 dl strösocker
zest av 1 citron
75 g smör
1 tsk vaniljextrakt
2,5 dl glutenfri mjölmix
1 dl mandelmjöl
0,5 tsk malet psylliumfröskal
0,25 tsk salt
Citron kakan:
1,25 dl strösocker
zest av 1 citron
1,25 dl yoghurt
85 g smör
2 msk rapsolja
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt
3 dl glutenfri mjölmix
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
0,25 tsk bikarbonat
0,5 tsk malet psylliumfröskal
0,25 tsk salt
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175°C och förbered en form med bakplåtspapper i botten. Jag använde en 25x25 cm form.
Börja med blåbärskompotten, blanda blåbären med florsocker, citronjuice och majsstärkelse i en skål och ställ åt sidan.
Sedan ska du göra smuldegen, börja med att hälla i sockret och citronzesten i en skål och sedan nypa ihop dem med fingrarna. (Detta tar bort beskan från zesten och förhöjer fräschören)
Tillsätt sedan smöret och vaniljen och blanda. Tillsätt alla torra ingredienser och blanda med händerna tills en smulig deg har bildats utan mjölklumpar. Ställ åt sidan.
För att göra citronkakan blandar du socker och zest på samma sätt som till smuldegen och tillsätter sedan yoghurt, smält smör, olja, ägg och vanilj. Vispa tills allt är blandat utan klumpar.
Blanda alla torra ingredienser i en separat skål och tillsätt till smeten. Vispa med elvisp eller köksassistent tills inga klumpa finns kvar. (Denna smeten kommer vara ganska lös, det är helt normalt.)
Häll smeten i en form och fördela blåbären ovanpå i ett jämt lager, smula smuldegen på toppen och ställ in i ugnen i ca 40 min. Låt svalna och skär i bitar! Smaklig måltid!
Copyright © 2024 Felicia Sandin.