Glutenfri crumble cake med citron och blåbär

Felicia

Felicia

April 19, 2025 · 3 min read
Glutenfri crumble cake med citron och blåbär

Denna underbart saftiga crumble cake med blåbär och citron var en stor hit på områdets städdag. Den är gjord på en citron sockerkaka med en blåbärskompott och toppad med en smuldeg med citron. Tack till @theloopywhisk för inspirationen!

Ingredienser 25 bitar:

Blåbärskompotten:

350 g frysta blåbär

0,5 dl florsocker

1 msk citronsaft

1 msk majsstärkelse

Smuldegen:

0,75 dl strösocker

zest av 1 citron

75 g smör

1 tsk vaniljextrakt

2,5 dl glutenfri mjölmix

1 dl mandelmjöl

0,5 tsk malet psylliumfröskal

0,25 tsk salt

Citron kakan:

1,25 dl strösocker

zest av 1 citron

1,25 dl yoghurt

85 g smör

2 msk rapsolja

2 ägg

1 tsk vaniljextrakt

3 dl glutenfri mjölmix

1 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

0,25 tsk bikarbonat

0,5 tsk malet psylliumfröskal

0,25 tsk salt

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 175°C och förbered en form med bakplåtspapper i botten. Jag använde en 25x25 cm form.

  2. Börja med blåbärskompotten, blanda blåbären med florsocker, citronjuice och majsstärkelse i en skål och ställ åt sidan.

  3. Sedan ska du göra smuldegen, börja med att hälla i sockret och citronzesten i en skål och sedan nypa ihop dem med fingrarna. (Detta tar bort beskan från zesten och förhöjer fräschören)

  4. Tillsätt sedan smöret och vaniljen och blanda. Tillsätt alla torra ingredienser och blanda med händerna tills en smulig deg har bildats utan mjölklumpar. Ställ åt sidan.

  5. För att göra citronkakan blandar du socker och zest på samma sätt som till smuldegen och tillsätter sedan yoghurt, smält smör, olja, ägg och vanilj. Vispa tills allt är blandat utan klumpar.

  6. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål och tillsätt till smeten. Vispa med elvisp eller köksassistent tills inga klumpa finns kvar. (Denna smeten kommer vara ganska lös, det är helt normalt.)

  7. Häll smeten i en form och fördela blåbären ovanpå i ett jämt lager, smula smuldegen på toppen och ställ in i ugnen i ca 40 min. Låt svalna och skär i bitar! Smaklig måltid!

Andra liknande recept

08 August, 2024

2 min read

20 May, 2024

2 min read

Instagram

Copyright © 2024 Felicia Sandin.