Glutenfria saffransbullar

Felicia

Felicia

August 08, 2024 · 3 min read
Glutenfria saffransbullar

Dessa bullar är ett utmärkt alternativ till de klassiska lussebullarna. Men om du föredrar vanliga kan du bara strunta i fyllningen och byta ut pärlsockret mot russin! Men lova att ni provar min variant innan ni bestämmer er för jag tror inte att ni kommer att gå tillbaka till vanliga igen.

Ingredienser:

Degen:

25 g jäst

90 g smör

0,5 påse sata maria saffrans paste

1 dl socker

2,5 dl 2 % mjölk

1 krm salt

8 dl glutenfri mjölmix

1 msk fiberhusk

Fyllning:

200 g smör

2 dl farinsocker

1 dl strösocker

3 msk vaniljsocker/ 1,5 tysk vaniljextrakt

Pensling:

1 ägg

Pärlsocker

Sockerlag

Smula ner jästen i en bunke eller i en köksmaskin.

Smält smöret och rör ner saffraspasten. Tilsätt mjölk och värm eller kyl ner till 37 grader.

Tillsätt ca 0,5 dl av degspadet och rör ut jästen. Tillsätt sedan resten samt socker och salt. Arbeta i ca 6 dl mjöl och knåda 5 minuter i maskin eller 10 för hand. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa 30 - 45 minuter under bakduk.

Under tiden ska du göra fyllningen. Mosa eller vispa smöret och blanda sedan ner sockret samt vaniljsockret. Jag tycker om mycket fyllning så om du vill ha lite mindre behöver du inte göra lika mycket.

Lägg ut degen på ett mjölat bakbord. Om degen är för kladdig knåda i resten av mjölet, annars kavlar du bara ut den direkt till en stor rektangel. Bred ut fyllningen och vik på mitten.

Skär 15 - 20 stycken remsor beroende på hur stora du vill ha dem. Jag tycker att det är lättast att skära med en pizzaskärare. Snurra runt fingrarna till nystan och lägg på en plåt. Låt jäsa ytterligare 30 - 45 min. Tänk p att de jäser till nästan dubbla storleken. Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8 - 12 minuter.

När de kommer ut ur ugnen ska du genast pensla dem med sockerlag för att behålla saftigheten. Oro dig inte om de kommer ut ur ugnen lite spruckna. Det innebär bara att du har haft i lite för mycket mjöl men det påverkar inte smaken.

Om du vill ha vanliga med vetemjöl byter du ut mjölmixen mot 450 g vetemjöl (ca 7,5 dl) och strunta i fiberhusket!

Andra liknande recept

20 May, 2024

2 min read

27 October, 2024

2 min read

Instagram

Copyright © 2024 Felicia Sandin.